Oudezijds 100 – Kruispost

Kruispost is een centrum in Amsterdam dat medische en psychosociale zorg biedt aan mensen die in de reguliere zorg geen hulp kunnen vinden, zoals onverzekerden, daklozen en ongedocumenteerden. Per jaar bezoeken zo’n 3200 patiënten Kruispost, dat betekent jaarlijks 7500 consulten.

De medische hulp is vergelijkbaar met die van een huisartsenpraktijk. Zij biedt ook de mogelijkheid om een beroep te doen op maatschappelijk werk, omdat de vraag van de patiënt vaak breder is dan alleen de medische. Kruispost bestaat sinds 1983 en wordt gedragen door Oudezijds 100 en de Johanniter Orde.

Het werk van Kruispost wordt mogelijk gemaakt door de inzet van ruim tachtig vrijwilligers en medewerkers, waaronder medici, een tandarts, een apotheker, een fysiotherapeut, maatschappelijk werkers, een advocaat, receptionisten en administratieve ondersteuners.

Op 30 november 2013 vierde Kruispost haar 30-jarig jubileum. Bureau Aardewerk maakte speciaal voor deze gelegenheid de documentaire “Nooit voor niets” over de vrijwilligers die het allemaal mogelijk maken en hun motivatie om op Kruispost te werken.